RSS

7 Haziran 2016 Salı

RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENME


1. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli.
2. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları gerekiyor. Kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, bitkisel çaylar içilmeli.
3. Susama hissi duyulmasa bile iftar ile sahur arasında sık sık su içilmeli.
4. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorbayla başlanmalı. 10-15 dakika sonra az yağlı et, sebze yemeği veya salatayla devam edilmeli. Enerji veren ama kan şekerini dengeli yükselten besinler tercih edilmeli. Örneğin beyaz ekmek , pilav yerine bulgur pilavı , kepekli ekmek gibi.
5. İftarda aşırı şerbetli tatlılar yerine meyve, dondurma veya sütlü tatlılar tercih edilmeli.
6. Yemekleri yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
7. Tek bir oturuşta her şeyden yemek yerine, iftardan sonra birer saat ara ile küçük porsiyonlar halinde yemek yemeye çalışın.
8. İftardan sonra oturmak yerine küçük yürüyüşlere çıkın. Bu sindirime fayda sağlar.
9. İftarda kızartma gibi ağır yemekler yerine haşlama, buğulama veya ızgara yemeklerini tercih edin.
10. Oruç tutarken beslenme düzenimiz değiştiği için kabızlık gibi sorunlar oluşabilir. Bunu engellemek için yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar  (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde taze ve kuru meyveler tüketilmeli.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...