RSS

6 Ağustos 2015 Perşembe

EV YAPIMI REÇELLER

KLASİK EV REÇELLERİ:



Reçellerinizi serin ve kuru ortamda ağızlarını kapalı olarak saklayın. Reçel yaparken içine mutlaka limon suyu damlatın ki ilerleyen zamanlarda reçelleriniz şekerlenmesin.
Reçel kıvamını anlamak için porselen bir tabağa reçeli damlatın. Akmıyorsa reçel kıvamını almıştır.
Reçel yaparken daima olgun ve zedelenmemiş meyveleri seçin.
Meyveleri yıkadıktan sonra mutlaka kurutun. Üzerlerindeki toz veya tarım ilaçları hem sağlığınıza tehlikeli hem de reçelin tadını bozabilir.
Reçel pişerken çok fazla karıştırmayın.
Tat ve koku kaybı olmaması için çok fazla kaynatmayın.
Kaynadıktan sonra içine atacağınız bir tatlı kaşığı kadar tereyağ köpüklenmesini engelleyecektir.
Reçelin inmesine yakın içine badem içi, ceviz , fındık gibi yemişlerle reçeliniz daha lezzetli olacaktır.
Meyve çekirdeklerinin fazlası reçeli acılaştırır.
Kavanozları ve kapaklarını sterilize edip iyice kurulayıp kullanın.
Reçeli sıcak veya ılıkken kavanoza alın. Soğuduktan sonra kapağını kapatın.
Kış için hazırlanan reçeller soğuk ve kuru yerde muhafaza edilmeli.

ÇİLEK REÇELİ
1 Kg reçellik çilek
1 kg toz şeker
Yarım limon suyu
Çilekleri temizleyip yıkayın. Üzerine toz şekeri dökerek çilekler suyunu bırakana ve şeker eriyene kadar  (yaklaşık 1 gece) bekletin. Ertesi gün orta hararetli ateşte yaklaşık yarım saat veya 45 dak.  kaynatın. Reçelin olup olmadığını şöyle anlayabilirsiniz: Porselen bir tabağa reçel damlatıldığında akmadan kalıyorsa olmuştur.
Kaynayan reçele limonu ilave edip biraz daha kaynamasını bekleyin. Cam kavanozlara koymadan önce köpüklerini almayı unutmayın. Kavanoza  koyduğunuz reçel soğuyunca ağzını kapatın.

KAYISI REÇELİ:
1 Kg kayısı
1 kg toz şeker
2 çorba kaşığı limon suyu
1 su bardağı file badem
Kayısıları yıkadıktan sonra içindeki çekirdekleri çıkartın. Bir tencerede üzerine şekeri döküp 5 saat bekletin. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Üzerinde köpük birikecektir bunları alın. Reçel kıvam alınca limon suyu ile bademleri ekleyin. 5 dakika daha kaynatıp kavonozlara doldurun ve soğuması için bekletin. Soğuduktan sonra ağızlarını kapatın.

VİŞNE REÇELİ:
1 kg vişne
5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Vişneleri yıkadıktan sonra saplarını, çekirdeklerini çıkarın. Tencereye bir kat vişne , bir kat şeker şeklinde yerleştirin . Kapağını kapatıp 1 gece bekletin. Ertesi gün kısık ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynasın. Kavanozlara koyduktan sonra soğumasını bekleyin ve ağızlarını soğuduktan sonra kapatın.

ŞEFTALİ REÇELİ:
1 kg şeftali
1 kg toz şeker
Yarım su bardağı file badem
Yarım limonun suyu
Şeftalileri küçük küçük doğrayın. Üzerlerine şekeri döküp kapağını kapatıp ,suyunu bırakması için 5-6 saat bekletin. Kısık ateşte  yumuşayana kadar pişirin. Köpüklerini alın. Limon suyu ve bademleri ekleyip 5 dak. daha kaynatın. Kavanozlara koyup, soğuduktan sonra ağızlarını kapatın.



  

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...