EVDE ZEYTİN KURMA ZAMANI
Malzemeler:
5 lt’lik boş
su bidonu
2,5 lt su
10 çorba
kaşığı iri tuz
8 kaşık iri
limon tuzu
Yeşil zeytin yapımı: Almış olduğumuz zeytinlerimizi
yıkayalım. Zeytinlerimize bıçak yardımıyla çizik atalım. Eğer zeytinleri
çizmezseniz daha uzun sürede yenebilecek duruma gelir. Zeytinlerin uzun süre
dayanmaları için dar ağızlı bir bidon kullanmalısınız.
Zeytinleri
bidona dolduralım. Su, limon tuzu ve iri tuzu başka bir kapta birbiriyle
karıştıralım. Bidondaki zeytinlerin üzerine dökelim. Kapağını sıkıca kapatıp,
serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayalım. Bir hafta sonra kapağında gevşeme
var mı diye kontrol edelim. Gevşeme varsa kapağı iyice sıkıştıralım. Ortalama 2
ay sonra tüketime hazır olacaklardır. Yiyeceğimiz miktar kadarını bir kaseye
alıp, rengi gitmemesi için limon ve zeytinyağı ilave ederek dolapta
saklayabiliriz.
Siyah zeytin yapımı: Zeytinleri geniş ve derin bir kaba
koyalım. Kaya tuzu veya deniz tuzunu zeytinlerle iyice harmanlayalım. Bu
zeytinleri tuzlarıyla birlikte bidona dolduralım. En az 15 gün boyunca günde
1-2 kez zeytin bidonumuzu hafifçe aşağı- yukarı sallayarak, aşağıda biriken acı
su ve tuzun zeytinler arasında homojen dağılmasını sağlayalım.Bidonu ışıktan
uzak ve serin bir yerde muhafaza etmeliyiz. Bir ay içinde zeytinler olacaktır.
Acı suyunu boşaltmayın. Bu su zeytinleri koruyacaktır. Yiyeceğimiz kadarını
bidondan çıkarıp, 1-2 saat suda beklettikten sonra, üzerlerine zeytinyağı ve
limon gezdirerek buzdolabında saklayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder