
Günlük
hayatta tazesini veya kurusunu tükettiğimiz ceviz, yağ seviyesi yüksek olsa da,
doymuş yağ asidi oranına az miktarda sahip. Cevizdeki bu yağlar, bitkisel sıvı
yağlarla da benzerlik gösteriyor. Ayrıca lif, tanen, polyfenol gibi sağlık
açısından yararlı pek çok bileşeni içeriyor.
Başlıca faydaları:
İçeriğindeki
fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihin yorgunluğunu gideriyor.
Kemik ve
dişleri güçlendiriyor.
Potasyum
sayesinde sinir sistemini ve kas dokusunu destekliyor. Magnezyum içerdiği için
kasları rahatlatıyor.
Akciğerlerden
dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen demir cevizde
bolca var.
İçerisindeki
posa ve magnezyum tip 2 diyabetin insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesine
yardımcı oluyor.
Antioksidan
özelliğinden ötürü kanser ve Alzheimer gibi hastalıklardan korunmada faydalı
bir yemiş.
Uzmanlara
göre ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin kalp krizi riski üzerinde olumlu etkisi
var.
Ceviz omega
3 kaynağı da olduğu için iyi kolesterolü yükselten, toplam kolesterolü de
önemli ölçüde azaltan bir yemiş çeşidi.
DİKKATLİ TÜKETİLMELİ
Yoğun bir
enerji kaynağı olduğu için aşırı tüketimi kilo kontrolünü zorlaştırır. Bir
ceviz ortalama 25 kalori, 8 ceviz 200 ek kalori demektir. Bu fazla kaloriyi
ancak ya başka yiyecekleri kısarak ya da egzersiz yaparak alabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder