Boza
pişirilmesi uzun ve yorucu olan bir içecek. Bulgu eriyene kadar kaynatılmalı.
Fokur fokur bulgurun kaynaması gerekiyor. Tabii bu kadar kaynayan ve yoğun
kıvamlı olan bu içeceğin soğuması da uzun sürer. Daha sonra bunu sıcak sıcak
bir kalın bir örtüye sarıp bir bebeği gibi kundaklar gibi kundaklayarak ,
bekleteceksiniz. Ertesi gün bezi açınca halen daha sıcak olduğunu görürsünüz.
Ilık ılıkken içine şeker ve maya atılırak içmeye hazır hale getirilir.

19.yüzyılda
Ermenilerin yaptığı alkollü ekşimsi bozanın yerini Arnavutlar’ın yaptığı
tatlımsı ve alkolsüz boza almış. 1876 yılında Hacı İbrahim ve Hacı Sadık isimli
iki kardeş Vefa’ya bozacı dükkanı açmışlar. Bozayı mısır, arpa,darı ve buğdaydan yapanlar var. Onlar ise sadece
bulgur kullanarak boza yaparla.
0 yorum:
Yorum Gönder