- Ramazan ayı yaz ayına denk geldiği için oruçlu
geçireceğimiz süre kış aylarına göre daha uzun sürecek. Bu nedenle beslenmemize
daha çok dikkat etmeliyiz.
- Doktorlar oruç tutarken, mutlaka sahura kalkmamız
gerektiğini söylüyor. Sahurda mümkün
olduğunca hafif yiyecekler tüketilmeli. Kahvaltı yapmak en ideali. Uzun süreli
tok durmak için sindirimi uzun süren ve vücudumuzca geç emilen yiyecekler
örneğin ekmek gibi bol karbonhidrat içeren gıdalar tüketilmeli.
- Yeterli miktarda, günlük en az 2 litrelik sıvı ihtiyacını
karşılamak için su içilmeli.
- Oruç açıldığında az yağlı gıdalarla yemeğe başlanmalı.
- İftarda az porsiyonlar yenmeli. Yiyecekleri hızlı tüketmek
yerine yavaş yavaş yemeliyiz.
- Posa miktarı fazla kepekli ürünler tüketilmeli.
- İftarda ağır kızartma ve yağlı besinler tüketilmemeli.
Bunun yerine ızgara, haşlama, buğulama şeklinde pişirilmiş yemekler yenmeli.
- İftardan sonra herkesin sevdiği tatlılar da vücudumuzu
fazla yormayacak şekilde seçilmeli. Ağır şerbetli, kızartılmış hamur işi
tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmeli.
- Ara öğünlerde meyve yenmeli. Su içilmeli.
- Fazla tuzlu
gıdalardan uzak durulmalı.
- Beslenme uzmanları fasulye, mercimek, kabuklu pirinç,
yulaf, irmik gibi lif içeren ve yavaş sindirilen gıdaları seçmemizi
öneriyorlar.
- Ayrıca vücudumuzun çok fazla su kaybetmemesi için mümkün
olduğunca serin yerlerde bulunmaya dikkat edilmesi gerekiyor.
0 yorum:
Yorum Gönder