Kışlık şuruplar yaz meyvelerinden yaz mevsiminde yapılır ve
kışın kullanılmak üzere saklanır. Uzun süre dayanması için hem şeker miktarı
artırılır, hem de kaynatılmak suretiyle yapılırlar. Şişelere dökülürken çok
fazla karıştırılmamalıdır. Yoksa şekerlenir. Şurup sıcakken şişelenmelidir.
Ağzı hava almamalıdır. Serin ve güneşsiz yerde saklanmalıdır. Şişelerin temiz
olması ve kullanacağı zamana kadar kaynar su içinde bulundurulmalıdır.
500 gram vişne
1 kilo şeker
2 adet limon
Yapılışı:
Şekerin üzerini örtecek kadar su ile şekeri kaynatıp,
koyulaştıralım. Kıvamını anlamak için şekeri soğuk suya damlatın. Suda
sertleşip, lokum kıvamına gelirse kıvamı olmuştur.
Vişnelerin saplarını koparıp yıkayalım. Vişnelerle , limon
sularını şekere katıp kaynatalım. 5-6 taşım kaynadıktan sonra ateşten alıp,
yarım saat bekletin. Sonra süzerek şişelere doldurun. Serin ve güneş görmeyen
bir yerde bekletin.
Kalan taneleri de reçel veya marmelat yapmada
kullanabilirsiniz.
Taneleri şuruba katarsanız, şurubunuz bulanık olur.
Kışlık şuruplar ikram edileceği vakit bardakların 1/3
kısmına şurup, geri kalanına su koyup, karıştırılarak ikram edilir.
0 yorum:
Yorum Gönder