6 Kişilik
Köfteler için:
- 300
gram köftelik ince bulgur (yaklaşık 2 su bardağı)
- 250
ml. sıcak su
- 100
gram tam buğday unu (1 su bardağı civarında)
- 1
adet yumurta
- 2
silme çay kaşığı kimyon
- 1
silme çay kaşığı toz karabiber
- 1,5
tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için:
- 2,5
litre su
- 1
çay kaşığı tuz
Sosu için:
- 4
yemek kaşığı zeytinyağı
- 1
silme tatlı kaşığı toz zerdeçal
- 1
yemek kaşığı domates salçası
- 1
tatlı kaşığı biber salçası
- 3
diş rendelenmiş sarımsak
- 1/2
su bardağı sıcak su (100 ml.)
Servis için:
- 1/4 demet maydanoz
- 1 su
bardağı yoğurt (arzuya göre)
Püf noktası:
Daha az
besleyici bir seçenek olmakla birlikte tam buğday unu yerine beyaz un da
kullanabilirsiniz.
Köftenin
yeterince haşlandığından emin olmanın en iyi yolu tadarak kontrol etmek. Ama
başka püf noktaları da var. Köfteler suyun üzerine çıktığında veya haşlama
suyunun üzerindeki köpük beyazdan sarıya döndüğünde köftelerin piştiğini
anlayabilirsiniz.
Toz zerdeçal
orijinal tarifte bulunan bir baharat değil ama besleyici değerini artırıyor.
Evinizde varsa bu faydalı baharatı kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
1.
Bulguru yayvan bir tencereye koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin. Tencerenin
kapağını kapatıp 20 dakika bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
- Diğer köfte
malzemelerini tencereye ekleyerek iyice yoğurun ve hamurun bütünleşmesini
sağlayın.
- Hamurdan fındıktan
biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın.
Yuvarladıktan sonra bir tarafına baş parmağınızla bastırarak bir çukur
açın. Şekillendirdiğiniz köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye
dizin.
- Haşlama suyunu tuzla
birlikte yayvan bir tencerede kaynatın. Köfteleri kaynayan suya koyarak
yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Köfteler yumuşayınca
tencerenin altını kapatın ve bir süzgeç yardımıyla köfteleri alın.
- Bir sos tenceresinde
zeytinyağı ve zerdeçalı ısıtın. Salçaları ve sarımsağı ekleyip
karıştırarak kavurun. Salça kavrulduktan sonra sıcak suyu ekleyin, sosu
karıştırın ve ocağı kapatın.
- Servis tabağına
aldığınız köftelerin üzerine salçalı sostan koyup üzerlerine kıyılmış
maydanoz yapraklarını serpiştirin. Arzuya göre yanında yoğurtla birlikte
servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder