Geleneksel
Türk Mutfağı’nda pilavın yeri büyüktür. Pilavı şehriyeli yapabildiğimiz gibi
içine farklı malzemeler katarak da çeşitlendirebiliyoruz. Bazen et, bazen sebze
veya bakliyat katılabilir. Hepimizin en beğenerek yediğimiz pilavların başında
etli pilav gelir. Osmanlı Mutfağı’nda da en başta gelen pilav çeşitlerinden
biridir etli pilav.
Pilavın
vazgeçilmez ikilisi tabii ki kuru fasulyedir. Günümüzde çok bilinmese de
Osmanlı Mutfağı’nda yer alan börülceli pilavı da unutmamak gerekir. Ayrıca biz
Türklerin severek tükettiği diğer bir pilav çeşidi de patlıcanlı pilavı
atlamamamız gerekir.
Bir pilavın
pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu onu tatmaktan geçer. Yenilebilir
yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer pilavınız suyunu çekmiş
ama yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ise pirincinize kesinlikle soğuk su
katmayıp, sıcak su katmalısınız. Bu arada pilavınızı pişerken karıştırırsanız
pirinçlerdeki nişasta ortaya çıkar ve pilavınızdaki pirinç taneleri birbirine
yapışır.
Eğer
pilavınız pişti ama kıvamı lapa gibi olduysa, çok kısık ateşte bir çatal
yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye ve suyunu çektirmeye çalışın.
Pilavınızı
tekrardan ısıtmanız gerekiyorsa çok kısık ateşte bir iki kaşık su ilave edin ve
karıştırmadan ısıtın.
Pilav
çeşitlerinin püf noktaları:
Patlıcanlı
pilav: Patlıcanları tuzlu suda bekletin, soğuk sütten geçirin. Böylece
patlıcanın acı tadı pilavınıza geçmeyecektir.
Sebzeli
pilav: Sebzelerinizi pirinçlerle aynı sürede pişmesi için aynı büyüklükte ve
ince doğrayın.
Safranlı
pilav: Safranı yarım fincan suda on dakika bekletip daha sonra pilava ilave
edin. Böylece safranlar tam olarak rengini pilava verecektir.
Firik
pilavı: Firiklerin üzerinde hiç kabuk kalmamalıdır. Aksi takdirde pilavınızın
acı bir tadı olur.
Kestaneli
pilav: Kestaneli pilavın tana tane olması için kestaneleri bütün halde pilava
ekleyin. Kırık kestaneler içindeki nişastayı pişerken bırakır ve pilavınız lapa
olur.
Hamsili
pilav: Hamsili pilavı pişirirken pilavınız kuruyabilir. Bunu önlemek için
hamsileri hiç aralıksız olarak pilavın üzerine dizin.
İç Pilavı:
İç pilavın olmazsa olmazı tabii ki baharatlardır. Eğer baharatları pirinçleri
kavururken tencereye katarsanız, baharat tadını daha yoğun hissedebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder