RSS

28 Mayıs 2016 Cumartesi

PİRİNÇLİ KALAMAR DOLMASI


6-8 Kişilik

deniz ürünlerinin şahı kalamarMalzemeler:

1,5 kg orta boy kalamar
1,5 su bardağı domates suyu
2/3 su bardağı zeytinyağı
2 adet soğan (ince doğranmış)
1 su bardağı pirinç
2-3 sap maydanoz
2-3 sap kaşığı dereotu
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Tuz ve karabiber

Kalamar Nasıl Temizlenir?
Kalamarın şapkasının içindeki iç organlar,bacakları ve gözleri ile birlikte çıkarılır. Bacakları yenmek üzere ayrılır. Göz ve iç organları atılır. Kalamarın şapkasının üstündeki zar soyulur. Şapkanın içindeki kemik kısım alınıp atılır. Şapka kısmı halka biçiminde dilimlenir ya da ızgara, dolma gibi yemekler için bütün olarak kullanılır. Bacaklarla birlikte tüketime hazırlanır.
Kalamarın yumuşatılması için şeker ve karbonat karışımında 15-20 dakika bekletilmesi ve bu sırada iyice yoğrulması önerilmektedir.

kalamarı temizlemenin yolu

Yapılışı:
Kalamar yukarıdaki gibi temizlenir  ve hazırlanır. Yukarıdakinden farklı olarak gövde (şapka) kısmı koni şeklinde bırakılır. Bacakları doğranır.
Koni şeklindeki gövdeler tuzlanır, biberlenir. Zeytinyağının yarısı ile domates suyu içinde yarım saat bekletilir.
Kalan zeytinyağında soğanlar pembeleştirilir. Kalamar bacakları eklenip biraz daha sote edilir. Daha sonra tavaya pirinç ve çam fıstığı katılır ve kavurmaya devam edilir. Gerekirse kaba yapışmayacak şekilde iki yemek kaşığı kadar su ilave edilebilir. En son maydanoz ve dereotu eklenir.
Kalamarlar sostan alınıp içlerine bu karışım doldurulur. Ancak pirinçler şişeceğinden çok sıkı doldurulmalıdır. Ağızları kürdanla kapatılır. Tencereye dizilir. Üzerine domates suyu, zeytinyağı karışımı dökülür ve kapağı kapalı olarak pişirilir. Gerekirse pişirme sırasında yarım bardak kadar daha sıcak su ilave edilebilir.
Servis sırasında kürdanları çıkarmayı unutmayın.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...