6-8 Kişilik
1,5 kg orta boy kalamar
1,5 su bardağı domates suyu
2/3 su bardağı zeytinyağı
2 adet soğan (ince doğranmış)
1 su bardağı pirinç
2-3 sap maydanoz
2-3 sap kaşığı dereotu
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Tuz ve karabiber
Kalamar Nasıl Temizlenir?
Kalamarın şapkasının içindeki iç organlar,bacakları ve
gözleri ile birlikte çıkarılır. Bacakları yenmek üzere ayrılır. Göz ve iç
organları atılır. Kalamarın şapkasının üstündeki zar soyulur. Şapkanın içindeki
kemik kısım alınıp atılır. Şapka kısmı halka biçiminde dilimlenir ya da ızgara,
dolma gibi yemekler için bütün olarak kullanılır. Bacaklarla birlikte tüketime
hazırlanır.
Kalamarın yumuşatılması için şeker ve karbonat karışımında
15-20 dakika bekletilmesi ve bu sırada iyice yoğrulması önerilmektedir.
Yapılışı:
Kalamar yukarıdaki gibi temizlenir ve hazırlanır. Yukarıdakinden farklı olarak
gövde (şapka) kısmı koni şeklinde bırakılır. Bacakları doğranır.
Koni şeklindeki gövdeler tuzlanır, biberlenir. Zeytinyağının
yarısı ile domates suyu içinde yarım saat bekletilir.
Kalan zeytinyağında soğanlar pembeleştirilir. Kalamar
bacakları eklenip biraz daha sote edilir. Daha sonra tavaya pirinç ve çam
fıstığı katılır ve kavurmaya devam edilir. Gerekirse kaba yapışmayacak şekilde
iki yemek kaşığı kadar su ilave edilebilir. En son maydanoz ve dereotu eklenir.
Kalamarlar sostan alınıp içlerine bu karışım doldurulur.
Ancak pirinçler şişeceğinden çok sıkı doldurulmalıdır. Ağızları kürdanla
kapatılır. Tencereye dizilir. Üzerine domates suyu, zeytinyağı karışımı dökülür
ve kapağı kapalı olarak pişirilir. Gerekirse pişirme sırasında yarım bardak
kadar daha sıcak su ilave edilebilir.
Servis sırasında kürdanları çıkarmayı unutmayın.
0 yorum:
Yorum Gönder