300 gram taze asma yaprağı
500 gram orta yağlı kıyma
1 avuç pirinç veya bulgur
2 adet kuru soğan
2 adet domates (arzuya göre 1 kaşık domates salçası da
olabilir)
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu (isteğe göre)
Tuz, karabiber
1 kaşık yağ
Yapılışı:
Salamura yaprakları bol suda yıkayın. Sıcak suda yarım saat
bırakın. Tuzu çıkması için bu işlemi yapmanız şart. Daha sonra tekrardan
yaprakları yıkayın. Şimdi etli dolma içini hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Kıymanın içine soğanları incecik doğrayın. Pirinci veya
bulguru ayıklayıp, yıkayıp kıymaya ilave ediniz. Domateslerin kabuğunu soyun,
fındık büyüklüğünde doğrayıp kıymaya katınız. Maydanoz ve dereotunu ince ince
kıyıp, kıymaya ilave ediniz. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Kıymanız az
yağlı ise bir kaşık yağ ilave ediniz. Sert olmaması için biraz su ilave
edebilirsiniz.
Yaprakların tüylü yüzüne birer parça koyup 3 cm boyunda
sarınız. Tencerenin altına birkaç adet yaprak sapları koyup, dolmaları ondan
sonra dizin. Dizme işlemi bitince dolmaların üzerine yaprak koyup üzerine
çıkıncaya kadar su koyunuz. Yağsız olduğunu görürseniz, 1 kaşık yağ ve yine bir
kaşık sulandırılmış salça ve yarım limon suyu sıkıp pişiriniz.
Dolmaların açılmaması için en üste ısıya dayanıklı bir tabak
kapatıp, tencere kapağını öyle kapatınız.
0 yorum:
Yorum Gönder