Malzemeler:
300 gram taze asma yaprağı
500 gram orta yağlı kıyma
1 avuç pirinç veya bulgur
2 adet kuru soğan
2 adet domates (arzuya göre 1 kaşık domates salçası da
olabilir)
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu (isteğe göre)
Tuz, karabiber
1 kaşık yağ
Yapılışı:
Taze yaprakları ayıklayıp tuzlu limonlu kaynar suya koyup
hafifçe haşlayın. Etli dolma içini hazırlayın.
Kıymanın içine soğanları incecik doğrayın. Pirinci veya
bulguru ayıklayıp, yıkayıp kıymaya ilave ediniz. Domateslerin kabuğunu soyun,
fındık büyüklüğünde doğrayıp kıymaya katınız. Maydanoz ve dereotunu ince ince
kıyıp, kıymaya ilave ediniz. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Kıymanız az
yağlı ise bir kaşık yağ ilave ediniz. Sert olmaması için biraz su ilave
edebilirsiniz.
Haşlanmış yaprakların tüylü yüzüne birer parça koyup 3 cm
boyunda sarınız. Tencerenin altına birkaç adet yaprak sapları koyup, dolmaları
ondan sonra dizin. Dizme işlemi bitince dolmaların üzerine yaprak koyup üzerine
çıkıncaya kadar su koyunuz. Yağsız olduğunu görürseniz, 1 kaşık yağ ve yine bir
kaşık sulandırılmış salça ve yarım limon suyu sıkıp pişiriniz.
Dolmaların açılmaması için en üste ısıya dayanıklı bir tabak
kapatıp, tencere kapağını öyle kapatınız.
0 yorum:
Yorum Gönder