1 kilogram dolmalık kereviz
250 gram kıyma
2 kaşık pirinç veya bulgur
1 kaşık yağ
2 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Dolma içinin hazırlanması: Kıymanın
içine soğanları incecik doğrayın. Pirinci veya bulguru ayıklayıp, yıkayıp
kıymaya ilave ediniz. Domateslerin kabuğunu soyun, fındık büyüklüğünde doğrayıp
kıymaya katınız. Maydanozu ince ince kıyıp, kıymaya ilave ediniz. Tuz ve
karabiber ile tatlandırın. Kıymanız az yağlı ise bir kaşık yağ ilave ediniz.
Eğer harç sert ise biraz su ilave edebilirsiniz.
Kerevizleri kök ve yeşil
kısımlarını biraz kesiniz. Kabuklarını soyup büyüklerini ortadan ikiye bölünüz.
İçlerini hafif oyup, yıkayınız. Limonlu tuzlu suda haşlayın. Daha sonra
içlerini kıymalı harçla doldurunuz. Çok sıkı doldurmayın. Bir bardak su , yarım
limon suyu koyup pişiriniz. Kerevizler yumuşayıp, pirinçler uzayıncaya kadar
pişirin. Terbiyesini ilave edip, bir iki tık kaynatıp ateşten alınız.
Terbiyesi şöyle yapılır:
2 yumurta sarısını bir limon suyu
ile iyice çırpın. Kerevizin sıcak suyundan bir kepçe alıp, yumurtayı ılıştırın.
Sonra tencereye yavaş yavaş katın. Eğer yumurtayı ılıştırmadan katarsanız,
yumurta hemen pişer ve pürtük pürtük tencerenin içinde kalır. Bu nedenle
mutlaka ılıştırılma işlemi yapılmalı.
0 yorum:
Yorum Gönder