Peki et hakkında bildiklerimizin üzerinden geçmeye ne dersiniz.
- Eti ocağa ilk koyduğunuzda önce harlı ateşte suyunu
salmasını sağlamak gerekir. Daha sonra altı kısılıp, kapağı kapatılır ve bu
şekilde salan su çektirilerek etin pişmesi sağlanır.
- Et piştikten sonra tuz eklenir. Et pişerken tuzu koyarsak,
et sertleşir.
- Taze et buzdolabının alt rafında 2 gün dinlendirilip daha
sonra kullanılır.
- Et, kullanmak
istediğiniz amaca göre kıymalık, haşlama, pirzolalık gibi birer pişirimlik
olarak tercihen buzdolabı poşetine yayvan şekilde yerleştirilir. Bundan sonra
derin dondurucuda 3 ay saklanabilir.
- Derin dondurucudan aldığınız eti buzdolabının alt rafına
indirip, buzu çözüldükten sonra kullanın.
- Eti kavurarak da saklayabilirsiniz. Et, suyunu salıp
yeniden çekene dek kavurun. Ocaktan almaya yakın baskın olacak şekilde tuz
ekleyin. Tuz, etin saklama süresini uzatacaktır. Aynı zamanda tuz etin ağır
kokusunu da önler. Kavurduğunuz eti
soğuduktan sonra porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine koyup derin
dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.
ETİN KISIMLARI
Kuşbaşı: Arka but kısımlarından elde edilir. Taze etin
dokusu sert olduğundan, pişince sert olur. Bu nedenle 2 gün buzdolabında
dinlendirip, kullanmak gerekir.
Kıyma: Kıyma etin sert kısımlarından çekilir. Kıyma, yağlı
ve yağsız olarak ikiye ayrılır. Yağsız kıyma etin kol ve bacak kısımlarından,
yağlı olanı ise kaburga üstü etten elde edilir.
Küşleme: Arka but
kemiğinin iç kısmında bulunan, kemiğin yanında yer alan 100-150 gr ete küşleme
denir.
Pirzola: Kaburga kemiğinden elde edilir. Pirzola alırken
pembe renkli olmasına, kemiğin küçük ve kıkırdak dokunun sert olmamasına özen
gösterin. Dövülen pirzolanın suyu uçtuğundan önceden dövülmemesi gerekir.
Gerdan: Boyun kısmından elde edilir. Pişirme sırasında
iliğini çıkartırsanız, ağır et kokusunu önlemiş olursunuz.
Ciğer: Ciğer alırken, ciğerin üst dokusunun kuru ve zar
kısmının buruşuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Ciğer kesildiğinde içinde
siyah gözenekler olmamalıdır. Bahar aylarında ciğer daha lezzetli olur. Ciğeri
derin dondurucuda 2 gün süre ile saklayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder