RSS

11 Ekim 2017 Çarşamba

ŞİVEYDİZ


4 Kişilik
yöresel yemekler
Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağ

500 gram kuzu kuşbaşı
1,5 litre su
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 demet taze soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı süzme yoğurt
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un

Üzeri İçin:
3 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı kuru nane
Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Yapılışı:
Sarımsakları ince ince doğrayın. Taze soğanları 2 cm’lik halkalar olarak doğrayın. Orta boy bir tencereye tereyağını ilave ederek, eritin. Etleri ilave edip ara sıra karıştırarak suyu çekene kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ilave edin. 2 su bardağı suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak etler yumuşayana kadar pişirin. Etler yumuşayınca üzerine 3 su bardağı suyu ve haşlanmış nohutları ilave edin. 10 dakika daha pişirin. Ayrı bir tencereye su koyarak kaynatın ve içine taze soğanları ve sarımsakları 2 dakika haşlayın. Haşlanan taze soğan ve sarımsakları alıp ete ilave edin.
Derin bir kasede yumurta sarısı, yoğurt, un ve kalan 1 su bardağı suyu iyice çırpın. Yoğurdun kesilmemesi için yemeğin suyundan alarak yoğurda ilave edip iyice ılıştırın. Bu karışımı etin bulunduğu tencereye yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin. Ocağın altını kısarak karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başlayınca bir iki karıştırıp, altını kapatın.

Küçük bir tavada tereyağını kızdırın. Naneyi ekleyip ateşten alın. Tuz ve karabiberle harmanlayıp, hemen şiveydizin üzerine gezdirin.

6 Ekim 2017 Cuma

FESLEĞEN SOSU


4-6 Kişilik

Malzemeler:                                                                    
lezzetli yemeklerin yanına enfes sos tarifi3-4 sap taze fesleğen yaprakları (doğranmış)
1-2 diş sarımsak
½ su bardağı parmesan veya eski kaşar peyniri (rendelenmiş)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Tüm malzemeler rondodan geçirin. Izgara ve fırında pişmiş balıkların yanında servis edilir. İsterseniz haşlamış olduğunuz makarnaların yanında da servis yapabilirsiniz.

2 Ekim 2017 Pazartesi

TURP OTU SALATASI


4 Kişilik
Malzemeler:
500 gram turp otu
Sosu İçin:
2 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı taneli hardal
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Üzeri İçin:
Tulum peyniri, kavrulmuş badem

Yapılışı:
Turp otunu yıkayın. Yapraklarını ayırın. Sap kısımlarını 3-4 cm genişlikte doğrayın.  2 litre suyu geniş bir tencerede tuz ilave ederek kaynatın. Turp otunu 2-3 dakika haşlayın. Hemen 2 litrelik buzlu su dolu kaba alın. Soğuyan yaprakların suyunu süzün. Servis tabağına alın.
Sosu için sarımsakları ezin. Zeytinyağı, limon suyu ve taneli hardalı bir kasede sarımsakla beraber çırpın. Tuz ve baharatla tatlandırıp turp otunun üzerine gezdirin. Bademleri kavurun ve tulum peyniri ile birlikte salatanızı süsleyerek servis edin.



30 Eylül 2017 Cumartesi

MANDALİNA LİMONATASI

Sonbahar geldi. Sadece yazın mı limonata içilir. Tabiiki hayır. Sonbahara uygun limonata da yapabiliriz. İşte tarifi;
sonbahar içeceği mandalina limonatası

Malzemeler: 
4 adet dondurulmuş mandalina
1 adet donmuş limon
2 adet limon suyu
2 litre su
1 su bardağı şeker

Yapılışı:

Dondurulmuş mandalinaları  ve  limonu ufak doğrayın. Şeker ve  suyun bir litresiyle beraber meyveleri  rondodan geçirelim . Daha sonra kıvamlı bu meyve püresini bir tülbentten süz. Bu süzülmüş meyve suyuna 2 adet limonun suyunu ve kalan diğer 1 litre suyu da ilave et. Buzdolabında limonatınızı soğuttuktan sonra nane ile servis edebilirsin.

25 Eylül 2017 Pazartesi

TURŞU MIHLAMASI


Malzemeler:
Bir büyük yemek tabağı pezük turşusu
200 gram kıyma
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
Yapılışı:
Turşular küçük küçük doğranır. Yağda soğanlar pembeleşene kadar pişirilir. İçine kıyma katılarak suyu çekene kadar pişirilir. Turşular küçük küçük doğranır ve kıymaya katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Bu yemeğe istenirse yumurta da kırılabilir. Sıcak pide ve çay ile servis edilir.


11 Eylül 2017 Pazartesi

ACUR TURŞUSU (DEREOTLU)


lezzetli dereotlu acur turşusuMalzemeler:
2 kg yeşil domates
3 kg acur
2 baş sarımsak
2 tutam dereotu
3 litre içme suyu
6 çorba kaşığı kaya tuzu veya salamura tuzu
4 çay bardağı üzüm sirkesi
Tane karabiber
Yapılışı:
Bu turşu için 8 litrelik bir cam kavanoz gerekiyor.
Sebzeleri iyice yıkayın ve temizleyin. Domatesleri saplarından ayırın. Yıkadıktan sonra dörde bölün. Acurların küçük olanları öyle bırakın ama çok uzun olanları bölün. Bütün kalanları kürdanla birkaç yerinden delin. Yıkadığınız dereotunu kavanozun en alt kısmına yerleştirin. Sonra acurları ve domatesleri aralarına diş halindeki sarımsakları ve tane karabiberleri serperek dizelim.

3 litre içme suyuna tuz ve üzüm sirkesini ilave edip karıştırdıktan sonra turşu suyunu sebzelerimizin üzerine dökelim. En üste sebzeler suyun üstüne çıkmaması için bir çay tabağı kapatın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatalım. Serin ve karanlık bir yerde en fazla 3 hafta bekletin.

25 Ağustos 2017 Cuma

KIŞLIK SOS TARİFİ


kapya biberli sos nefisMalzemeler:
3 kg kapya biber
3 kg domates
4-5 adet acı sivri biber veya tatlı biber
2 yemek kaşığı kaya tuzu
Sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Tüm sebzeleri iyice yıkıyalım. Daha sonra kapya biberlere küçük kesikler atalım ve altına yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. 200 derecede közleyelim. Közlenen biberlerin kabuklarını soyduktan sonra rondodan geçirelim.
Sıvıyağı tencerede ısıtalım. Doğradığımız sivri biberleri bu yağda kavuralım. Domatesleri rendeleyip sivri biberlerle beraber pişirmeye bırakalım. Domatesler iyice suyunu çekip pişince közlenmiş biberleri katalım. Ara ara karıştırarak pişirelim. Sosu sıcakken kavanozlara doldurup, kavanoz büyüklüğüne göre 2 veya 3 diş sarımsak ekleyelim. Sıkıca kapatıp ters çevirelim. Soğuduktan sonra güneş almayan bir yerde bekletelim.

Kışlık sosumuzu açınca mutlaka buzdolabında bekletelim.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...